Федерация Джиу-Джитсу

Екзамен на зрілість бодігардів

Гибкая ива распрямляется после бури, тогда как могучий дуб лежит поверженным




«Блаженні миротворці,
бо вони синами Божими назвуться...»
Mm. 8-5.

Екзамен на зрілість бодігардів

Охороняти особу не менш складно, як і захищати кордон. Інтереси людини, як і держави, так само порушуються за допомогою сили, зброї, злочинного нападу. Охоронець, як і прикордонник — це покликання. Адже ризикувати собою заради інших, почесний обов'язок найдостойніших. Учасники одинадцяти команд приватних та державних структур охорони України вдосконалювали вміння передбачити небезпеку, запобігти нападу, врятувати VIP - персону . В Києві пройшов 2-й відкритий турнір Київської асоціації бодігардів «Тілоохоронець 2010».

...Це були не змагання. Радше - виснажливе, знесилююче тренування пильності, реакції, нервів. Вже з перших кроків по організації заходів щодо забезпечення недоторканості віп-особи в різноманітних умовах, стало зрозуміло, охоронець - щось більше ніж професія. Безцінність професіонала, як алмазу, приховує багатобічність його талантів. Чим більше вмінь, тим вище ціна, - зауважив начальник охорони першого Президента України, генерал-майор Василь Вакуленко. Професійна незручність в тому, що охоронець постійно залишається в стані стресу. Він завжди напоготові. Очікування загрози вимотує найбільше. До останнього ніколи не знаєш звідки чекати на лихо. Перше чому повинен навчитись охоронець це мистецтву володіти собою. Екзамен на витримку і самоконтроль бодігарди складали в запеклій боротьбі з рейдерами. Учбові злочинці під керівництвом Андрія Ісаєва, добряче пошарпали команди, провокуючи конфлікт. Завдання рейдерів полягало в тому аби фізично не дозволити бізнесмену у супроводі охорони потрапити на власне підприємство. Ситуація, між іншим, типова в наш час. Не тільки в охоронців піджаки тріщали. Наприкінці рейдерських атак в Бориса Слонецького, ветерана спецпідрозділу, який упевнено почувався в ролі підприємця, від штовханини й стусанів боліло тіло. Без відпрацювання екстремальних ситуацій максимально наближених до реальної обстановки, - посміхнувся Борис Федорович, - професіонала не підготуєш. Втім, саме стрес, нехай і тренувальний, найефективніше гартує психіку, формує правильні професійні рефлекси бодігардів. До речі, суддям теж доводилась нелегко фіксувати помилки й ие завпеди тактовні дії охоронців. Неупереджено і професійно виконували суддівські обов'язки Дмитро Єрмак з Росії, Олексій Шабуневич з Білорусі, Віктор Іванович Ткаченко - керівник служби безпеки однієї з українських компанії.

Фізична витривалість - невід'ємна складова професії. Проте небезпека не завжди є видимою. Перш  ніж скористатися автомобілем його слід ретельно перевірити на предмет вибухівки. Знайти «закладку», яку підкинули колеги Олександра Гараніна — нелегка справа. За час служби полковник О. Гаранін знешкодив тисячі вибухових пристроїв. Відчайдухи , як живі радари, намагалися вивернути внутрощі машини, аби знайти цвях, чи механізм, що перетворить іномарку на металобрухт. Хлопці дружньо долали черговий іспит і успіх команди залежав від синтезу фізичних та морально-вольових якостей кожного з них. Команди змагались не між собою. Кожен учасник відточував власну пильність, майстерність, техніку. Лідери виявились майже відразу. Ігноруючи спеку команда Київського «Титану» все таки знаходила «привіти» від Гараніна. Успішно справились з цим завданням і представники Федерації тілоохоронців України. Заслужену «бронзу» здобули титанівці з Донецьку. В бодігардівському багатоборстві головним, найпідступнішим СУПЕРНИКОМ - є смерть. Реальна загроза життю охоронюваної особи, що може просвистіти кулею, виблиснути ножем, вибухнути за робочим столом, чи просто паралізувати серце під час безтурботного сну. Підступна винахідливість терористів сьогодні не знає меж, і марно гадати під яким виглядом буде подано черговий десерт від конкурентів.

-Головне завдання охоронця, - наголосив досвідчений рефері турніру Олександр Дерев'янко, який ще нещодавно особисто відповідав за безпеку перших осіб держави, - завчасно передбачити небезпеку і уникнути сутички. Професіонал повинен вжити всіх заходів, аби не припустити замаху на життя віп-персони. Ця робота включає не тільки аналіз зв'язків і найближчого оточення шефа. Це в першу чергу - безперервне спостереження, і постійне вивчення обстановки. На жаль, не завжди охоронцю вдається уникнути прямого спілкування з зухвалим незнайомцем. В цьому разі все залежить від артистизму і комунікабельності наряду охорони. Під час етапу змагань де відпрацьовувались навички з пішого супроводження, бодігарди по-різному реагували на дії безцеремонних осіб, що намагалися зірвати ділову зустріч. Охорона заливалась потом вирішуючи на ходу як відбити провокацію. Здавалося б просте завдання - ввічливо пояснити людині, що вона звернулась невчасно. Не вбивати ж сердегу, якщо він людської мови не розуміє. Одна команда вдавалась до застосування сили, інша по мобільному зв'язку викликала міліцію, а дехто без зайвих рухів, попереджень, а навпаки - з посмішкою, гумором, знаходив переконливе слово й зухвальці відступали. Сан Санич, як по дружньому називають О.Дерев'янка колеги, встигав пояснити учасникам, що в подібній ситуації найкраще рішення - поміркований діалог. Тест на комунікабельність, вміння згладити непорозуміння легко пройшла команда Андрія Рудченка. Легка хода, розкутість рухів, артистизм спілкування - все видавало в хлопцях справжніх профі, за плечима в яких багатющий досвід. І хоча пістолет останній аргумент, охоронець повинен легко володіти не тільки словом.

Під час другого етапу змагань, команди відпрацьовували навички практичної стрільби. Оцінювались не лише швидкість та влучність виконання різних вогневих завдань, підготовлених групою шанувальників зброї під керівництвом Руслана Абасова, а й вміння не зачепити сторонню мішень. Під час бойової ситуації, - пояснив Р. Абасов, - охоронець у випадку застосування зброї, повинен діяти рішуче, швидко, й усвідомлено, аби не поранити невинну людину. Між іншим, в дуельній стрільбі звання кращого стрільця турніру здобув скромний, дуже привітний капітан збірної «Федерації охоронців України» - Андрій Рудченко. Дивлячись на сухорлявого Андрія, який аж ніяк не походив на Рембо, просився висновок: амбал в темних окулярах, з дротиком в усі - радше кіношна пародія. Справжнього охоронця майже неможливо розпізнати, - зауважив президент «Київської Асоціації Бодігардів» Олександр Чередник. Майстерність приходить з досвідом. Цій професії навчаються все життя. Володіти зброєю, керувати авто, бути психічно стійким, знати медицину, вивчати психологію... Але попри всі чесноти і знання охоронець має бути упевненим, що в разі потреби, він не вагаючись ні миті підставить тіло за життя друга. На таке здатна тільки сильна духом людина. І тому серед охоронців живі поняття честі, відваги, братерства. Вони присвячують себе ближньому. Так, їм за це платять. Але коли йдеться про ризик, безсоння, шалені перевантаження, гроші відходять на задній план. Щиру атмосферу дружнього колективу охоронців, його особливу енергетику, відчув на теплоході. Справа в тому, що після урочистого нагородження переможців перед Київською мерією, на учасників і гостей турніру чекав сюрприз — прогулянка по Дніпру. На палубі не було начальників, суддів, рядових. Це була єдина сім'я однодумців, де кожен виконує обов'язок не на словах. І коли за командою начальника Управління державної охорони Ігоря Калініна: «Панове, офіцери!» всі присутні мовчки підвелися і одностайно піднесли келихи - мурахи побігли тілом. Є така професія...

Лунали слова подяки, радісні поздоровлення. Київ купався в сонці. Десь над нами пропливала Лавра. Я ж заглядав в обличчя сивих ветеранів «Альфи», бойових офіцерів «дев'ятки», і усвідомлював, що на березі, де панують інші пріоритети, цінності, мені буде відверто бракувати цих усміхнених очей, міцних обійм, чоловічого духу...

 

Переход на главную страницу

смешанные единоборства, джиу-джитсу, MMA, панкратион, Luta Livre, BJJ тренировки по джиу-джитсу

1 - 7 июля Отчёт о Летнем лагере интенсивной подготовки «Бушинкан-

18 - 19 мая Семинар по джиу-джитсу Юрия Спиваченко

20 - 27 апреля Поздравляем Владислава Парвова с победой на чемпионате Мира по бжж





ГО Спортивная Нация